KAGAMI NO CHIKARA

Dojo voor Krijgskunst en Zelfontwikkeling

JU KOKORO AIKIDO

De Aikido stijl die in onze Dojo beoefend wordt is het “Ju Kokoro Aikido” en is onder ander te herkennen aan de volgende elementen. 

Ju Kokoro 

Ju Kokoro betekend soepel(e) hart(en) en verwijst naar de serie van 17 basis bewegingen, die in onze Dojo beoefend wordt, waar alle Aikido technieken mee gemaakt kunnen worden. 

Filosofie uitleggen door middel van technieken 

 De filosofie van het Aikido is iets wat heel belangrijk is. Maar vaak wordt dit opgevat als iets “zweverigs” en ongrijpbaar. Daarom wordt juist dit “zweverige” tastbaar gemaakt door middel van oefeningen en technieken. Waardoor het nog steeds op “magie” lijkt, maar dan wel dat iedereen het zou moeten kunnen uitvoeren. En niet door een leraar die het demonstreert met en leerling die meewerkt. 

Met weerstand werken

 In deze stijl wordt er ook met weerstand van de tegenstander gewerkt. Om zo de effectiviteit van de techniek te testen. Maar juist nog meer die van de verdediger. Want zo wordt er direct een spiegel voorgehouden. Een incorrecte houding en techniek falen hierbij direct. En zo ontdek je dat dat de technieken alleen werken door ontspanning en het loslaten van je eigen ego. 

Minder op de knieën werken 

Iets wat In deze stijl ook anders is, dat is dat er minder gebruik wordt gemaakt van Suwari waza. (technieken en verplaatsingen op de knieën) Doordat er vaker mensen zijn geweest die door fysieke problemen dit niet konden uitvoeren is er gekozen voor alternatieven. Zo word er verdedigt op een aanval terwijl de verdediger zit en zich niet kan verplaatsen. Dit kan zowel op de grond, op een stoel of aan een tafel zijn. 

Verschillende series (Kata) 

Om de technieken makkelijker aan te leren heeft deze stijl ook verschillende series waaronder de “Ju Kokoro no Kata” en de “Aikido LockFlow”. Dit creëert zo makkelijker een muscle memory en handvatten om naar terug te grijpen om een techniek beter uit te leggen. 

De 4 pilaren 

De stijl van onze Dojo rust op 4 hele belangrijke pilaren. Te weten: 1- Ju Kokoro 2- Shisei (houding) 3- Mentaal/Bewust 4- Locatie. De onderdelen van deze pilaren worden regelmatig aangehaald tijdens de lessen. Dit zijn hele belangrijke handvatten die toepasbaar zijn op de technieken. Mocht er iets niet lukken dan bieden deze pilaren de uitkomst of is er juist vergeten gebruik te maken van deze pilaren.